De största festivalerna

De största festivalerna

Musik lämpar sig bäst live och vad kan då vara bättre än en festival där man får njuta av sina favoritband. Festivaler finns det gott om, både inrikes men också utanför Sveriges gränser. Denna artikel kommer att handla om dem största svenska men också internationella festivaler och då musikfestivaler.

Både inhemska och internationella festivaler

Det finns hundratals olika festivaler inom både musik men också mycket annat men dem allra största festivalerna har ändå musik som fokus. I Sverige finns det och har funnits ett antal riktigt stora festivaler som har lockat människor från världen över. En av dem allra största i Sverige är Sweden Rock Festival som är en, precis som namnet antyder rockfestival där många stora rockband har spelat. Sweden Rock Festoval startade redan 1992 och är en festival där hårdrock och heavy metal är stilen. Mellan åren 2008-2012 var festival den största i hela Sverige och lockade och lockar än idag internationella gäster. Band som Mötley Crue, Deep Purple, ZZ Top och Ozzy Osbourne har uppträtt och har alltså lockat eliten inom rocken. Festivalen pågår fortfarande och brukar i regel ske i början av juni varje år utanför Sölvesborg.

Peace&Love var en av Sveriges största musikfestivaler som tyvärr pga. ekonomiska orsaker var tvungen att lägga ner. Festovals fokus låg på popmusik men även andra genre. 1999 anordnas den första Peace&Love och då i Borlänge och man lockade med artister som Bob Dylan, Håkan Hellström, Jay-Z, Patti Smith och många fler. Något år var det över 23 000 besökare vilket gör Peace&Love till en av Sveriges största festivaler.

Ute i Europa sker några av världens allra största och mest betydelsefulla festivaler som exempelvis Awakenings Festival utanför Amsterdam i Holland. Festivalen lockar världens bästa DJ:s och fokus är alltså dansmusik och elektronisk musik. Festovalen lockar närmare 80 000 deltagare och festligheterna sker under två dagar i juni.

En av Europas men också världens största festival genom tiderna sker på den Engelska östkusten, vi pratar om Isle of Wight festivalen. Festivalen startade redan 1968 och var under denna period världens kanske största festival men festivalen har stött på olika ekonomiska problem varför den också har pausats men nu är den igång. Festovalen har lockat några av världens största stjärnor och har även lockats tusentals besökare från världen över. Ett måste om man älskar musik!

Festivaler för alla smaker

Festivaler för alla smaker
Festivaler för alla smaker

I Danmark sker en av Europas men också världens intressantaste festival, nämligen Roskilde festivalen. Festivalen grundades redan 1971 i den danska staden Roskilde där festivalen har ett gott syfte. All vinst som festivalen gör skänks till välgörenhet. Festivalen har och lockar än idag världens allra största stjärnor inom rock, pop och egentligen all möjlig musik och festivalen pågår i 4 dagar och har lockat till sig tusentals besökare genom åren.

En av världens största och mest besökta festivaler är Glastonbury festivalen i England. Festivalen sker dock var femte år men har lockat sig miljontals med besökare genom åren, rekordet lär vara år 1994 då man lockade hela 300 000 besökare under dem tre dagarna som festivalen pågick. Festivalen har en speciell status bland musiker och andra inom kultur då det är en fri arena för cirkus, kabaré, teater, dans och naturligtvis musik. Många av världens allra törsta har stått på scenen på den nu smått legendariska Glastonbury festovalen som har anordnats sedan 1970.

Inlägg skapade 22

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen