Disco

Disco var en musikstil som spred sig snabbt och tog världen med storm när slog igenom i mitten av 70-talet. Överallt dunkades discomusik i packade och vibrerande nattklubbar. Snabbt etablerade sig en mängd artister som internationella storstjärnor inom genrer.

Och trots att discons storhetstid endast varande i ett fåtal år, så har stilen lämnat ett stort avtryck i modern dansmusik. Disco har bland annat varit en viktig influens för genrer som hiphop och house. I den här artikeln ska vi stifta lite närmare bekantskap med disco-puls och blinkande disco-lampor.

Discomusikens uppgång

Innan disco blev en egen musikstil så började discokulturen att utvecklas på olika gayklubbar runt om i New York. På klubbarna spelades en blandning mellan främst soul och funk, men även en del latinamerikanska toner hittade in till klubbarnas dansgolv. Det var alltså de funkiga tonerna på dansklubbarna under 60-talet som var grogrunden till vad som skulle utvecklas till den lite mer dunkande discon. Men det var inte förrän 1975 som discon slog igenom på allvar. Men då tog musikstilen också världen med storm. De dunkande beatsen var något nytt som lockade allt fler unga människor ut på dansgolven. Även om discomusiken härstammade från gaykulturen så spred sig nu musiken ut till allmänheten i stor skala. 1977 spelade storstjärnan John Travolta i disco-filmen Saturday Night Fever och discofebern steg ytterligare. Disco-gruppen Bee Gees, som hade flera låtar med i filmen, blev snabbt ett hett band. Nu klev även den svenska gruppen ABBA in i rampljuset och fängslade hela världen med låtar som Dancing Queen, Gimme! Gimme! Gimme!.

Disco Demolition Night

Men Discons storhetstid skulle komma att bli kortvarig. Sommaren 1979 utmynnade en hatkampanj mot discomusiken och discokulturen i vad som brukar kallas Disco Demolition Night. En stark rörelse hade drivit mot disco. Man utmålande disco som depraverande och skadlig. Det hela kulminerade den 12 juli i Chicago. Det hela började med en anti-disco-demonstration som snabbt växte och blev till ett upplopp. Under upploppet samlades en mängd disco-skivor samman och brändes på bål. Disco Demolition Night ledde också till att disco, som hittills varit den främsta genren i landet, nu kraschade. Det var ett slag som discokulturen aldrig hämtade sig ifrån. På 1990-talet fick visserligen disco-musiken revansch när flera nya band började producera discomusik. Nu kom bland annat stora hits som Cosmic Girl av Jamiroquai och Murder on the Dancefloor av Sophie Ellis Bextors.

Disco inspirerar andra genrer

Discomusiken blev startskottet på hiphop-rörelsen. På klubbar och fester började en rad Disc-jockeys prata och rappa över musiken som de spelade på festerna. De mixade ihop beats och skrev egna rim att lägga över musiken. Snart var hiphopen ett faktum, och samma år som Disco Demolition Night så släpptes den första hiphoplåten, Rappers Delight, i vilke gruppen Sugar Hill Gang rappade över Chics disco-hit Good Times.Disco gav även upphov till house-musiken. Det var i Chicago som synth blev ett allt viktigare instrument i discomusiken, och snart utvecklades en egen musikstil. Bakom housemusiken hittar vi bland annat Larry Levan och Frankie Knuckles som mixade musiken på sina klubbar. Det är egentligen ganska spännande hur två av dagens största musikgenrer båda har fötts ut discomusiken, trots att de låtar så olika i dag.

Inlägg skapade 22

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen