Hiphop och rap

I den här artikeln har turen kommit till hiphop. Det som började som en subkultur i Bronx, New York, växte snabbt och är i dag en av de mest populära musikstilarna i världen. Detta trots att genren genom tiderna har mött hårt motstånd, mycket på grund av de ofta grova texterna. Men hiphopen är inte så enkel att definiera som många tycks tro. Den började växa fram ur discomusiken, och den tidiga hiphopen har i stort sätt samma beat som discomusiken, eftersom de tidiga disc-jockey-ikonerna samplade discolåtar för sina texter. Allt eftersom har dock en mängd olika subgenrer uppstått och i dag låter den hiphop som släpps inte speciellt mycket som den som den tidiga hophopen. Det är lång resa för den som vill följa med i hiphopens historia, men i den här artikeln tänkte jag göra ett antal nedslag i några viktiga händelser.

Hiphopens historia

Hiphopens historia börjar i USA, då kulturen och musikstilen har sitt ursprung i New York, och stadsdelen Bronx. Den som brukar benämnas som hiphopens fader är Afrika Bambaata. Han tog nämligen upp sin mic och rappade över beatsen på de låtar som han spelade. Han budskap var att de rivaliserande gängen i Bronx skulle sluta med våldsamheter och istället tävla mot varandra med rap. Efter Bambaata började allt fler disc-jockeys att sampla discomusikens beats och lägga på sina egna texter över beatsen. Fenomenet fick allt större spridning och snart släpptes även den första skivan.

Det var Sugar Hill Gang som var först ut med att släppa en skiva. Låten var Rapper’s Delight och blev en stor hit. För låten hade Sugar Hill Gang skrivit en ny text som de framförde över en samplad version av discohiten Good Times av Chic. De följdes snart upp av Grandmaster Flash & The Furious Five och deras stora hit The Message. Sedan var kulan satt i rullning och hiphop skulle snart vara en stark, etablerad musikstil. 1992 var ett annat banbrytande år eftersom det var då som Dr. Dre släppte albumet The Chronic. Detta album kan ses som starten på en nya era inom hiphopen då stilen delade sig till flera olika subgenrer. Nu fick hiphopen dessutom ett ännu större kommersiellt genombrott, och snart följdes Dr. Dre upp av andra legendariska hiphop‑ikoner såsom Tupac Shakur, Snoop Dogg, Eminen och 50 Cent.

Svensk hiphop

Även om Sverige har misslyckats med att producera något stor internationell världsstjärna inom hiphop, så har vi haft flera artister som lyckats väl på den svenska scenen. 1980 släpptes låten Record Pool Rap och sedan dess har produktionen fortsatt. Ett viktigt band för den tidiga svenska hiphopen var The Latin Kings. Med låtar som Cashen dom tas och De e knas lyckades de etablera hiphopen som en genre i Sverige.Latin Kings följdes upp av en ny våg svenska rappare, bland annat Petter, Thomas Rusiak, Looptroop och Fattaru som alla lyckades få ett kommersiellt genombrott och spred hiphopen till en bredare allmänhet – framför allt unga som växte upp under 90‑talet. Hiphop bygger på snabba och fyndiga texter, men ibland kan det vara svårt att hänga med. Vill man kolla upp vad som faktiskt står skrivet i texterna så kan man läsa svenska texter online. Det finns flera olika sidor som har texter till hiphoplåtar, men på http://www.hiphoptexter.com/ brukar man kunna läsa texterna till de flesta kända svenska hiphoplåtarna.

Inlägg skapade 22

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen