House, EDM och Tomorrowland

House är en musikstil som fullkomligt har exploderat under de senaste tio åren. Nu kanske det ändå går att ana en viss nedgång för house-musikens popularitet, men under den senaste tiden har det alltså varit en enorm formtopp för denna genre. Den musikproducerande house-Dj:n har blivit kung och hundratusentals fans har vallfärdats till house‑festivaler för att se de nya superstjärnorna. Och även om intresset för vissa genrer inom housen har börjat dala, så tar andra över. Nu premieras lite lugnare takter med lägre BPM, men det är fortfarande house. House har nämligen utvecklats till en musikstil med en uppsjö av olika subgenrer. I den här artikeln ska vi kika lite närmare på fenomenet house, den svenska housestjärnorna och den stora festivalen: Tomorrowland.

Vad är house?

House är en musikstil som bygger på fyrtakt. House har på de senaste åren blivit väldigt populärt såväl på festivaler som på nattklubbar och dansgolv. En anledning till att house passar så bra på de stora dansgolven är att musiken är så enkel att mixa. de flesta låtar ligger nära varandra i BPM, runt 127–130, och de allra flesta låtarna klockar in på 128 BPM. Dessutom är musiken producerad på datorn, vilket innebär att beatsen är exakt jämna. För att hjälpa DJ:n ytterligare har de flesta låtar klubbversioner med långt intro och outro. Sammantaget innebär det här att låtarna blir väldigt lätta att mixa med en så kallad beatmix, där man matchar låtarnas basslag med varandra och på så vis skapar en ”osynlig” övergång mellan den utgående låten och den nästkommande. Men house är egentligen inget nytt fenomen. Musikstilen uppstod redan på 1980-talet i USA. I Staden Chicago började flera DJ:s att mixa med soul, funk och disco, samtidigt som de blandade dessa stilar med elektroniska influenser från Europa. Resultatet blev lite med nedtonade låtar jämför med disco. Låtarna var dessutom ofta länga, och hade mer fokus på det instrumentella och stadig, jämn takt. Med house åstadkom de en jämnare puls på dansgolvet.

Viktiga namn på 80-talet var framför allt Frankie Knuckles, Marshall Jefferson och Ron Hardy. Dessa spelade den nya musiken på klubben The Warehouse, och det spekuleras i att namnet på musikstilen kommer just härifrån. Ett annat viktigt namt är Larry Levan som spelade house under samma period, fast i New York och klubben Paradise Garage.

Svensk house, Avicii, Swedish House Mafia m.m.

Den moderna house som svept över världen låtar ganska annorlunda från den house som spelades på 80-talet. Musikstilen har utvecklats och förgrenat sig till flera olika subgenrer, bland annat electro house och progressive house. I den här nya house-vågen har en mängd svenskar etablerat sig som superstjärnor. De producerar musik i en studio framför datorn, och åker sedan världen runt och turnerar som DJ:s. Till denna celebra skara kan nämnas till exempel Avicii, Swedish House Mafia, John Dahlbäck, Otto Knows och Rebecca & Fiona. Eller varför inte Alesso, Dada Life, Icopa Pop och Eric Prydz. Tillsammans har de satt hela världen i gungning.

Tomorrowland

Numera anordnas en mängd olika festivaler med elektronisk dansmusik runt om i världen. En av dessa är Tomorrowland, som arrangeras i Belgien varje år. Festivalen är ett sagolikt spektakel som släpper inte mindre än 180 000 biljetter. Det gör den till en av världens största festivaler. På festivalen uppträder omkring 400 artister inom flera olika EDM-stilar. Men störst fokus ligger ändå på house, och hit kommer oftast i princip hela den absoluta världseliten inom house. Vill du se din stjärn-DJ live, så är det alltså en bra idé att åka till Tomorrowland.

Inlägg skapade 22

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen