Internationell musik

Internationell musik

Denna artikel kommer att handla om musik och framförallt internationell musik. Vi kommer att fokusera på musik som förändrade världen. Under åren har musiken genomgående haft en framstående kulturell och politiskt inflytande på begivenheter i den verkliga världen och gett kraft för avgörande förändring och i historiska moment. Här är några sångerna som har fångat omstörtande rörelser, förbannat missförhållande och väckt hopp om en starkare framtid.

Sam Cooke – A Change Is Gonna Come

Cooke skrev denna låt till stöd för medborgerliga rättigheterna i Amerika. När Cooke hörde Bob Dylans låt ”Blowin ’in the Wind”, blev han beslutsam att skriva något likartat. Många texter inspirerades av en episod där Cooke och hans vänner häktades för att ha stört freden efter att de nekats rum i Louisiana. Texterna, i låten talar modigt om rasdiskriminering. Den här låten releasades som singel ett par månader efter att Cooke dog. Han sköts av en hotellägare som menade att han våldtog en ung flicka i ett av rummen. Det finns mycket stridigheter kring artistens död.

The Beatles – I Wanna Hold Your Hand

Den här låten spelade förmodligen på den härliga musikrevolutionen på 1960-talet. Det gjorde det möjligt för The Beatles att vinna i popularitet på andra sidan Atlanten och förvandlade bandet från det fullständiga okända till den största sensationen som rock’n’roll någonsin sett; fram till denna punkt förblev Beatlemania ett rent brittiskt fenomen.

Band Aid – Do They Know It’s Christmas?

Denna välgörenhetssingel arrangerades av Bob Geldof, en sångare på The Boomtown Rats, för att ta in pengar för att bistå den rådande etiopiska hungersnöden. Den stjärnspäckade kören med i originalspåret ingick Herr Bowie, Mr P McCartney och Bono. Det känslomässiga festliga spårets känsla och melodi har fullt med goda budskap.

Edwin Starr – War

Skriven av Norman Whitfield och Barrett Strong som protesterade “War” öppet under Vietnamkriget och förmedlade också behovet av harmoni i våra vardagsliv. Det var den första Motown-låten som gjorde ett politiskt uttalande med texterna ”Krig. Vad är det bra för? Absolut ingenting!”

Billie Holiday – Strange Fruit

Billie Holiday’s ”Strange Fruit” som är en låt i protest med bestående betydelse. Sångtexten som symboliserar brutaliteten och rasismen i södern (USA). Låten själv har uthärdat och blivit en symbol för rasism, grymhet, smärta och lidande som så många i USA har uthärdat. Den här versionen blev Time Magazins århundrades låt 1999. Nu, mer än 70 år efter den släpptes, har rapparen Kanye West samplat spåret i sitt senaste album, Yeezus.

John Lennon – Imagine

Ofta betraktad som John Lennons signaturlåt, ”Imagine” var titelspåret på hans andra album, och är kanske hans mest kända soloverk. John Lennon sa berömt att en banan är ”antireligiös, antinationalistisk, antikonventionell, antikapitalistisk … men eftersom det är sockerbelagd accepteras det.” Spåret förmedlade Lennons önskan om världsfred och harmoni. Medan låtens meddelande diskuterade mycket och fick ökad gripande efter Lennons mord 1980, har dess meddelande sedan förlåtits av många som påpekar motsägelser i budskapet. Det var några av dom mest internationellt erkända låtarna.

Inlägg skapade 22

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen