Jazz, beat och jazzfestival

Jazz kan vara både trevligt och trivsamt, och frustande, svettigt och utmanande. Det är en gammal musikstil som har haft stor betydelse för hela den moderna musikhistorien. Utan jazz är det svårt att gissa hur dagens musik skulle sett ut. Men trots att jazzen har funnit i över 150 år, så lever den kvar och har en många fans världen över. Och det hålls faktiskt fortfarande flera jazzfestivaler. I den här artikeln ska vi därför kika lite närmare på jazzen som musikstil.

Jazzens historia

Jazz är en musikstil som ofta bygger på improvisation utifrån känsla och stämning. Den kan därför vara både svängig och lågmäld, beroende på sammanhanget. Kombinationen av känsla och improvisation är antagligen det som gör att jazzen känns så äkta och jordnära. Musikstilen började utvecklas i slutet av 1800-talet i den amerikanske södern, runt Mississippi. Snart skulle jazzen få stort genomslag och sprida sig inte bara genom hela USA, utan även över hela världen. Egentligen låg grunden för jazzens framgång i det amerikanska inbördeskriget. Under kriget hade nämligen en mängd olika blåsinstrument använt av de stridande arméerna för att organisera trupperna på fältet eller för att ingjuta mod i soldaterna. Efter kriget kunde dessa krigsinstrument plockas upp av musikerna och sättas i ny användning. I New Orleans blev Buddy Bolden tidigt en viktig förgrundsgestalt som hjälpte till med att sprida jazzen vidare. Det dröjde inte speciellt länge innan den tilltalande musikstilen spred sig till den pulserande staden Chicago, vidare till New York och världen för att slå igenom i Europa under tiden för det första världskriget. Samtidigt började jazz kombineras med för den tiden populära dansgenrer såsom foxtrot och two-step. I början hade man fått njuta av stilen i form av live-uppträdanden, men 1917 gjordes den första inspelningen, som sedan följdes av flera andra. Till Sverige kom jazzen tidigt, men den slog inte igenom på allvar innan 1920-talet. Storhetstiden hade vi på 1950-talet då flera stora svenska jazz-namn var verksamma, bland annat Arne Domnérus och Lars Gullin.

Jack och Beat Generation

Jazzen kom även att bli en viktig influens för 50-talets Beat Generation i USA. Författare som Jack Kerouac hämtade inspiration ur jazzens känsla. Den ensamma artister som lät musiken fungera som utlopp åt flyktiga känslostormar och spontanitet. De hämtade även mycket av sitt ordförråd från jazzmusikerna. Så fungerar till exempel Kerouacs On The Road likt en improvisatoriskt jazz-framträdande. Den flyter på, utan avbrott, planering eller punkt, och väljer väg allteftersom. En tanke föder en annan och känslan får obehindrat styra riktningen.

Jazzfestival

Det finns flera mindre jazzfestivaler runt om i världen. Så även i Sverige. Bland annat i Umeå hålls Umeå Jazzfestival. Men även på sydligare breddgrader finns alternativ för den som älskar jazz, till exempel Ystad Sweden Jazz Festival samt Stockholm Jazz Festival. För den som vill ge sig ut på den internationella festivalscenen så arrangeras en bra närliggande jazzfestival i Rotterdam varje år: Festival Jazz International Rotterdam. Här uppträder flera framträdande moderna jazzartister. Vill du åka över Atlanten och gå på festival i jazzen hemland, så rekommenderar jag världens kanske bästa jazzfestival, nämligen Jazz In The Gardens Musik Festival.

 

Inlägg skapade 22

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen