Norrköpings folkmusikfestival

För den som tycker om musik så är det bra att det idag finns ett så stort utbud med olika festivaler runt om i landet. Det spelar inte längre någon större roll vilken musiksmak man har eftersom det finns festivaler som inriktar sig på en mäng med olika musikstilar. Det innebär alltså att de som gillar rock kan samlas på en festival för att njuta av rockmusik med andra som också gör det medans en person som gillar Reggae istället kan besöka en helt annan festival, en festival med reggae musik. Njuter man istället av att lyssna på bra folkmusik så borde man besöka Norrköpings folkmusikfestival (fördetta Linköpings folkmusikfestival).

Folkmusik är en slags musik som utvecklas av människor och som kommer ur tradition och erfarenhet. Musiken skiljer sig från klassisk och populärmusik samtidigt som alla tre musikstilar har påverkats av varandra. Termen folkmusik myntades för första gången på 1700-talelet på flera ställen runt om i Europa. I Sverige tänker man kanske främst på spelmansmusik när folkmusik kommer på tal men spelmansmusik är en term som man inte började använda fören i början av 1900-talet.

Festivalen ha funnits sedan 2003 och är en del av folkmusik i Linköping och drivs av ett gäng personer som har stor kärlek för just folkmusiken. Första upplagan av festivalen ägde rum i Linköping på nationernas hus men året efter flyttade festivalen istället till folket park, detta dels eftersom ett större ställe behövdes. Genom åren som gått så har festivalen blivit mer och mer populär vilket har resulterat till mycket folk och bra band. Från och med 2019 kommer festivalen inte längre hållas till i Linköping utan istället i Norrköping där av namnbytet. Festivalen kommer nu mera att äga rum i Geer-komplexet och Crescendo. Har man varit på festivalen i Linköping innan så kan man försätta förvänta sig en riktigt bra festival fylld med bra musik samt dans, intressanta seminarier och lärorika workshops. Har man en biljett så ingår allt utan extra kostnad, man behöver alltså inte betala extra för att kunna medverka på en workshop.

Att gå på festivalen

Festivalen pågår under två dagar, en fredag och en lördag i Oktober. Vill man gå på festivalen så är det enklast att köpa en biljett i förväg vilket man kan göra via ticketmaster. Kan man av någon anledning inte göra det så går det även att köpa en biljett på plats men bara under vissa speciella utsatta tider som alltid står listat på Norrköpings folkmusikfestivals hemsida. Det kostar 595 kr för en vuxen person att gå festivalen båda dagarna men det är också möjligt att välja att bara gå på fredagen eller lördagen för ett billigare pris. Är man under 15, ungdom, student eller pensionär så är det möjligt att köpa sina biljetter billigare. Vill man sova kvar efter att man har lyssnat på musiken så erbjuds det masslogi vilket innebär att man får en sovplats i en lokal som ligger riktigt nära festivalområdet. Det finns också vandrarhem och hotell som ligger nära festivalen om man vill bo lite bekvämare.

Inlägg skapade 22

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen