Popmusik

thumbnail

Popmusiken är en mycket populär musikgenre som de flesta av oss känner till. Begreppet pop började att användas redan 1921, men det dröjde fram till 1950-talet innan musikgenren fick sitt stora genomslag. I den här artikeln kommer vi att gå igenom popmusikens historia och utveckling. Popmusikens historia I början ansåg man att popmusiken var en enklare, lite snällare variant av rockmusiken, men under 1960-talet valde man att separera dessa två för gott. Under 1960-talet gjorde även band som The Beatles intåg i musikens värld. Gruppen bestod av fyra medlemmar och de kom att revolutionera popmusiken för alltid med hjälp av sitt unika sound. Under 1970-talet blev popen starkt influerad av […]

Läs Mer »

Sveriges bästa festivaler

thumbnail

I Sverige har det länge varit populärt att gå på festivaler. Årligen så arrangeras det festivaler i småstäder samt större städer. När man dessutom börjat gå på en specifik festival och gillar den så blir det lätt en årlig upplevelse man vill gå på. Nedan kommer några av de största festivalerna i Sverige att presenteras. Way out west En festival som endast går av stapeln i Göteborg är Way out west, denna äger rum årligen och har alltid en hel del världskända namn på sin lineup. Det första året som festivalen gick av stapeln var år 2007. Under festivalen så används tre olika stora scener, förutom endast musik i denna […]

Läs Mer »

Reggae – Musiken från Jamaica

thumbnail

Reggae handlar ofta om kärlek. Ibland är det romantisk kärlek mellan en man och en kvinna, ibland är det spirituell, kosmisk och universell kärlek. Kärleken till din vän och like.

Läs Mer »

Om olika typer av rockmusik

thumbnail

Rocken är en av 1900-talets viktigaste och mest populära musikgenrer. Rocken växte fram ur den bluesmusik som spelade i Amerika under tidigt 1900-tal. Genom att addera trummor och elgitarr till bluesen uppstod ett helt nytt sound som kom att kallas för rhythm and blues. Denna musikstil utvecklades senare under 50-talet till rock and roll som man får betrakta som fundamentet till rockens utveckling under de kommande decennierna.

Läs Mer »

URKULT – den kulturvänliga festivalen

thumbnail

I år firar festivalen Urkult som arrangeras i det lilla samhället Näsåker i Ångermanland, 25 år. Sedan festivalen startades har målet varit att skapa gränslösa och inkluderande kulturmöten under fred, kärlek och samförstånd. Festivalen inriktar sig på folk- och världsmusik och artisterna har varit många under de år som festivalen har arrangerats. Artisterna som uppträder på festivalen spelar ofta väldigt nära sin publik och inte från en upphöjd scen eller på avstånd som på de flesta andra festivaler och konserter.

Läs Mer »

House, EDM och Tomorrowland

thumbnail

House är en musikstil som fullkomligt har exploderat under de senaste tio åren. Nu kanske det ändå går att ana en viss nedgång för house-musikens popularitet, men under den senaste tiden har det alltså varit en enorm formtopp för denna genre.

Läs Mer »

Tidigare musikfestivaler i Sverige

thumbnail

Det är ingen hemlighet att Sverige är ett musikfestivalland. Hultsfredsfestivalen var en framgångssaga av sällan skådat slag. Folk från världens alla hörn tog sig till lilla Hultsfred i mörkaste Småland för att umgås med likasinnade och avnjuta bra musik under en långhelg. Festivalgeneralerna hade en fingertoppskänsla av rang när det gällde att signa band som låg nära ett stort genombrott utan att ha fått det. Fler och fler festivaler skapades men plötsligt svek publiken. Kanske blev det för många festivaler att välja mellan och få hade råd att åka på alla, kanske berodde det sjunkande intresset på den digitala utvecklingen som gjorde att musiken blev tillgänglig på ett billigare sätt […]

Läs Mer »

Hiphop och rap

thumbnail

I den här artikeln har turen kommit till hiphop. Det som började som en subkultur i Bronx, New York, växte snabbt och är i dag en av de mest populära musikstilarna i världen. Detta trots att genren genom tiderna har mött hårt motstånd, mycket på grund av de ofta grova texterna.

Läs Mer »

Disco

thumbnail

Disco var en musikstil som spred sig snabbt och tog världen med storm när slog igenom i mitten av 70-talet. Överallt dunkades discomusik i packade och vibrerande nattklubbar. Snabbt etablerade sig en mängd artister som internationella storstjärnor inom genrer.

Läs Mer »

Soul och funk

thumbnail

I den här artikeln ska vi snacka groove. Det ska bli svängiga, hippa toner med känsla och gung. Det ska handla om funk och soul.

Läs Mer »