Popmusik

Popmusiken är en mycket populär musikgenre som de flesta av oss känner till. Begreppet pop började att användas redan 1921, men det dröjde fram till 1950-talet innan musikgenren fick sitt stora genomslag. I den här artikeln kommer vi att gå igenom popmusikens historia och utveckling.

Popmusikens historia

I början ansåg man att popmusiken var en enklare, lite snällare variant av rockmusiken, men under 1960-talet valde man att separera dessa två för gott. Under 1960-talet gjorde även band som The Beatles intåg i musikens värld. Gruppen bestod av fyra medlemmar och de kom att revolutionera popmusiken för alltid med hjälp av sitt unika sound. Under 1970-talet blev popen starkt influerad av diskomusiken och band som Bee Gees blev snabbt populära. Ett annat band som hade en stor inverkan på popmusiken under 1970-talet är Abba, som tog hela världen med storm med hjälp av sin låt ”Waterloo”. Det var samma låt som gruppen vann ”Eurovision Song Contest” med år 1974. Under 1980-talet förändrades popmusiken rejält och det blev istället vanligt att använda sig av synthar i musiken. Band som Depeche Mode blev väldigt kända under denna tidsperioden och det dröjde inte länge innan Madonna upptäcktes och gjorde sig ett stort namn i popvärlden.Teknologin gick också framåt i rasande fart vilket gjorde att man började producera videor till musiken. Tack vare musikvideornas popularitet kunde artisterna nu marknadsföra sig på ett helt annat sätt än tidigare. Under 1990-talet blev pojkband som Backstreet Boys och Nsync snabbt kända och även indiepopen började växa hastigt runt om i världen. Under 2000-talet förändrades inte popmusiken lika fort längre, utan fortsatte i samma stil som under 90-talet. Dock var den fortfarande kraftigt inspirerad av många andra musikgenrer som till exempel R’n’B.

Dagens popmusik

Nu för tiden är popmusiken främst influerad av den elektroniska dansmusiken och det som är gemensamt för de flesta poplåtar är att de är uppbyggda på ett liknande sätt. Det innebär att låtarna oftast har ett intro, en första vers, sedan kommer vanligtvis bryggan, och refräng. Det är också vanligt att det förekommer ett stick och därefter själva avslutningen av sången, men idag följer poplåtarna inte alltid den typiska låtuppbyggnaden längre. Många av de klassiska detaljerna i låtarna har istället skalats av helt. Spanska forskare har dessutom kommit fram till att många av dagens poplåtar liknar varandra väldigt mycket. Det beror på att många artister använder sig av en mindre mängd ackord idag än vad man gjorde på exempelvis 1950-talet. Det gör att man lätt uppfattar dagens poplåtar som lite enformiga.

Populära artister

The Beatles räknas ofta till ett av de största banden i hela världen, och det är inte så konstigt med tanke på att de lyckades sälja mer än 600 miljoner album under sin storhetstid. En annan artist som har lyckats nå enorm framgång och sålt mer än 350 miljoner album under sin karriär är givetvis Michael Jackson som även fick smeknamnet ”The king of pop”. Bland de kvinnliga popartisterna är det Madonna som innehar rekordet. Hon har sålt mer än 300 miljoner album.

Inlägg skapade 22

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen