Rappfestivaler

Många stora hiphopartister har intagit olika svenska scener och gästat festivaler genom åren. Sedan en tid tillbaka finns nu också en helt egen rappfestival i Stockholm. På Stadion närmare bestämt arrangerades förra året Smash Stockholm där flera internationella artister kom och gjorde sina svenska motsvarigheter sällskap under några varma julidagar.

Festivalen hade sin premiär 2018 och gick så pass bra att man fortsatte konceptet även 2019. Till årets festival såldes samtliga 18000 biljetter slut en månad före festivalens start. Och den här gången fick den ett enormt genomslag. Men inte i första hand på grund av artisterna som genomförde sina konserter utan mer för personen som bara timmar innan han skulle upp på scenen begärts häktad för misshandel. ASAP Rocky dömdes senare för misshandeln och orsakade en mindre politisk storm som ledde till att USA:s president öppet kritiserade det svenska rättssystemet. Knappast vad Smash Stockholm räknat med men all publicitet är bra publicitet som det brukar heta.

USA störst

För de svenska hiphopfantaster som vill se sina svenska favoriter går det bra på de flesta lokala festivaler, dock inte renodlade hiphopfestivaler. Men Hudikkalaset, Piteå dansar och Ler, Göteborgskalaset eller danska Roskilde är några exempel där de svenska stjärnorna uppträder. Vill man däremot se de allra största hiphopartisterna samlade i en enda festival så får man bege sig utomlands. Störts utbud finns givetvis i hiphopens hemland USA. Utbudet av rappfestivaler är stort och artisterna som uppträder är de allra mest kända och berömda på planeten och lockar storpublik.

Så vilka festivaler är värda att besöka? Ja, bäst är förstås att kolla listan på vilka artister som ska uppträda för att få ta del av dina favoriter. Kombinera sedan det med ett schysst resmål som du alltid velat se. Men se i så fall till att du har tid och energi för resmålet också eller stanna kvar en vecka efter ett konserterna är avklarade. Essence Music Festival i New Orleans, Urban Beach Week i Miami och Outside Lands Festival i San Francisco är de som lockar flest deltagare med flera hundra tusen besökare varje år. Andra stora hiphopfestivaler finns i New York, Philadelphia, Columbus, New Jersey och så vidare.

Festivaler utanför USA

På listan för de största rappfestivalerna utanför USA finns en hel del för globetrottern som vill se andra länder i kombination med sin favoritmusik. Pemberton Festival i Brittish Columbia i Kanada, Openair Frauenfeld i Schweiz, Couleur Café i Bryssel, Parklife i Manchester, Lovebox i London, #Plugfest i Silverton i sydafrikanska Pretoria och Big Day Out i Australien för att nämna några. Även i vårt grannlands huvudstad Helsingfors ordnas det hiphopfestival varje år liksom i sydkoreanska Seoul, grekiska Thessaloniki samt i Holland och Tyskland.

Mer oväntat, och för den som vill ha ett riktigt annorlunda äventyr så kan man bege sig till Ouagadougou. Burkina Fasos huvudstad är inte känt för mycket för oss här i Sverige men en stor hiphopfestival har de och med tanke på att den funnits sedan 1997 verkar den onekligen vara ett inkört koncept.

Inlägg skapade 22

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen