Reggae – Musiken från Jamaica

Reggae handlar ofta om kärlek. Ibland är det romantisk kärlek mellan en man och en kvinna, ibland är det spirituell, kosmisk och universell kärlek. Kärleken till din vän och like.

Revolution och motstånd är även vanliga teman i musiken. Att stå upp mot de orättvisor som vi möter i vardagen. Att stå upp för varandra och känna kamratskap människor emellan. Reggae är en upplyftande och varm musikstil som har fångat många hjärtan runtom i världen med sina själfulla toner.

Reggaens Historia

Reggae är en musikstil som fick sina influenser från ett antal andra genrer som exempelvis ska, jazz, dancehall, rocksteady och rhythm & blues. Genren har sina rötter i Jamaica och kan spåras tillbaka till slutet av 60-talet. Namnet reggae kommer från ordet “rege-rege” som betyder slitna kläder. Detta kan tänkas beskriva den avslappnade stilen som ofta går hand i hand med reggaemusik. Enligt information på den jamaicanska resorten Sunset at the Palms hemsida var det efter en film vid namn “The Harder They Come” och dess soundtrack som reggae blev vida känt och uppskattat. Detta banade väg för reggaens kanske största och mest kända stjärna, Bob Marley.

Bob Marley

Robert Nesta Marley föddes i februari 1945. Under slutet av 50-talet, som ung tonåring, flyttade han till de västra delarna av Kingston, Jamaica och började sin musikaliska resa. Som för många framgångsrika musiker var det dock ingen enkel resa. Det var först i början av 70-talet som Marley’s större hits kom. Det var som en del av gruppen Wailers som Marley först blev känd. I april 1973 släppte de sitt album “Catch a Fire” och turnerade därefter i både Storbritannien och USA. De spelade bland annat tillsammans med Bruce Springsteen som på den tiden inte alls hade nått den nivå av kändisskap som han har idag. I oktober 1973 släppte Wailers ännu ett album som de kallade “Burnin’.” Detta album innehöll låtar som “Get Up Stand Up” och “I Shot The Sheriff.” Eric Clapton gjorde senare covers på dessa vilket i sin tur ledde till mycket internationell uppmärksamhet för Bob Marley.

Efter en allt för kort karriär gjorde Marley sitt sista uppträdande i Pittsburgh den 23 september 1980. Åtta månader senare dog han i cancer på ett sjukhus i Miami. Även efter sin död har Marley fortsatt att hyllats som en av de personer som bidragit mest till Jamaicas kulturella arv och roll i världen.

Reggae Idag

Reggae fortsätter att vara en stor inspiration för musiker även idag. Det finns inslag av musikstilen i allt från hiphop till pop till underground elektronisk musik. Den världskända jamaicanska sångaren Sean Paul fortsätter att sprida sin musik och kultur runt om i världen. Även den amerikanska gruppen Major Lazer har starka influenser från jamaicansk musik och har haft enorma framgångar med sina låtar och framträdanden.

Även kvinnliga artister som jamaicanska Koffee fortsätter att hålla reggae levande och blandar stilen med elektroniska trummor och synth-ljud för att hålla genren fräsch och nyskapande. Med flera miljoner visningar på sina YouTube-videor ser hon och hennes musikaliska kollegor till att reggae inte kommer att glömmas i första taget.

Inlägg skapade 22

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen