Soul och funk

I den här artikeln ska vi snacka groove. Det ska bli svängiga, hippa toner med känsla och gung. Det ska handla om funk och soul. Två musikstilar som växte fram i USA under 50- och 60-talet. Rytm, melodi, känsla och improvisation var ledord när dessa båda stilar utvecklades. Både funk och soul har varit viktiga för musikhistorien, och även om de inte spelas lika frekvent i dag som i mitten av det förra århundradet, så har de lämnat viktiga inslag åt dagens musik, och influenser från funk och soul kan höras i mycket av den musik som spelas på radio även nu för tiden. Därför ska det handla om dessa två musikstilar i den här artikeln!

Soulmusiken

Soul är en musikstil som föddes i den USA under 50- och 60-talet ur de den sakrala gospeln och profana rhythm & bluesen. Den största skillnaden mot föregångaren gospel var att texterna var annorlunda. Från att ha vart inriktade mot religion och spiritualitet så blev de nu mer sekulariserade. Det innebar en betydligt större frihet för soul-musikerna att uttrycka sig även om andra teman. Men genrerna kom för alltid att vara nära sammanknutna. Soul bygger på passion, känsla och groove, alltså sväng. Musiken ska med hjälp av kraft och passion skapa en gungande känsla som får lyssnaren att vilja röra på sig. Soulmusiken splittrades senare under 60-talet i två inriktningar, nämligen Memphis soul och Motown soul. Memphis soul kallades än ”down-home” och var lite råare i tonen än den gladare och dansvänlig Motown soul. Därför är det heller inte konstigt att Motown soul även fick smeknamnet ”uptown” tack vare sina med uppåtgående toner. Under 70-talet började soulens popularitet dala och istället kom andra musikstilar inspirerade av soulmusiken att ta över dess roll. Viktiga soulartiser är bland annat Aretha Frankling, Sam Cooke, Marvin Gaye, Otis Redding och såklart ”The Godfather of Soul” James Brown.

Funk

Funken har haft en liknande historia som soulen, varför man ofta behandlar dessa två stilar gemensamt. Även funken kom till under 50-talet i USA. Men funken har ännu mer gung, groove och sväng med en basslinga som uppmanar lyssnarna att röra på kroppen i takt med musikens svajande känslogång. Förutom basen är ofta saxofon och trumpet vanliga inslag i funken. Rytm är avgörande på ett annat sätt i funken, vilket gör den mer dansant. Funken har hämtat mycket inspiration i jazzen, kanske framför allt i det spontana och improvisatoriska.

Till skillnad mot soulen fick funken ett stort uppsving under 70-talet, då även flera soulartister anslöt sig till genren, till exempel Sly Stone och James Brown. Funken fortsatte dock att utvecklas och inspirerade nya stilar som disco och hiphop, och stilarna blandades allt mer. Att disco tog över under 70-talet (och senare hiphop) kan förklara varför funken fick allt mindre utrymme mot slutet fram åt 80-talet. Men lever kvar genom dessa genrer.

Funk- och soulfestivaler

Den som vill uppleva funk live i dag är det bäst att ta sig över Atlanten. Då kan du till exempel gå på Funk Parade som anordnas i Washington DC, USA. I samma stad arrangeras även Summer Soul Funk Festival. En festival som passar för den som älskar både funk och soul. Även i Toronto håll en riktigt grym festival, nämligen Toronto Funk And Soul Festival.

 

Inlägg skapade 22

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen