Spelmusik och musikspel

Filmer, precis som videospel har en effektiv använding av musik som effekt. Hur viktig musiken är kan man lätt kolla genom att titta på en skräckfilm men heöt ujtan ljud. Jag garanterar att den inte alls blir lika skrämmande som med ljudeffekter. Detsamma gäller vid videospel och onlinespel av olika slag. Men eftersom alla spel måste rotera kring både berättande och spelande, har dess version av auditiv ackompanjemang visat sig helt unik för detta medium. Den sofistikerade elektroniska underhållningen har kommit långt sedan dagarna med 8-bitars och MIDI-ljudspår från klassiker som Mario Bros. och Legend of Zelda. Musik ensam har bakat upp några av de bästa spelmomenten hela tiden, men vissa titlar har drivit detta ett steg längre och bygger hela kärnspelet runt musikaliteten.

Inspirationen

För att få en känsla av stilen av musik så kan man gärna gå in på några riktiga spelsidor, där hittar man grunden i musiken och man kan även avgöra vad som är bra inspiration och vad som inte funkar. Musik och spel är nära sammankopplade på många sätt, åt båda håll. Musik inspirerade av spel men även spel inspirerade av musik. Jag ska ge några exempel. Att hitta ett större videospel är Super Mario är svårt, det har även visat sig på musikscenen. Spelet om den färgglade rörmokaren Super Mario, skapad av Shigeru Miyamoto har sålt närmare 300 miljoner exemplar världen över, och det har gjorts tre tv-serier och en actionfilm. Filmen var inget mästerverk men blev ändå en klassiker för Super Mario fansen och lite av en måste-film att se. Även många artister är upp över öronen galna i den lille rörmokaren och har spenderat otaliga timmar framför tv-skärmen för att spela. Flera av dem har även skrivit låtar om honom och hans mycket äventyrliga universum. Jag har valt ut några av låtarna om Super Mario här nedan. Patent Pending, en grupp från Long Island som spelar pop punk musik älskar Super Mario och har skrivit sången ”Hej Mario”. Faktum är att de är så galna i honom att de bestämde sig för att släppa en hel EP av låtar enbart om honom. Patent Pending presenterar “Mario och Brick Breakers: Greatest Hits”, utgåvan med sex låtar innehåller singeln ”Hey Mario” där de försöker prata med Mario om att hitta några fler prinsessor (”Du har kämpat alla hennes strider / Om hon verkligen är värd besväret borde du nu bo i slottet”).

Metal i videospel

Boston baserade power metal bandet Powerglove är känt för sina metal-covers av populära videospel och tecknade figurer. ”Mario Minor”, som kommer från deras 2007-debutstudioalbum “Metal Kombat for Mortal Man”, kombinerar musik från Super Mario Bros och Super Mario World i ett fyra minuters övergripande grepp. Indiepop duon Super 8-Bit Brothers, bestående av Kevin Gibson och Rob Kleiner, har gjort låten ”Min prinsessa är i ett annat slott”. Chicago-duon är kända för att kasta in videonspelreferenser i sina låtar. ”Min prinsessa är i ett annat slott”, som är taget från 2005-års debutstudioalbum Melee, handlar om en bestämd Mario, som verkligen är ”född att hoppa” och ”född att rocka”. Brentalfloss är känd för sin ”With Lyrics”-serie av låtar där han lägger till texter till musik från olika videospel. ”Super Mario Land with Lyrics ”, kommer från hans Flossophy från 2014. I den diskuterar Brentalfloss och Dave Bulmer 1989 Mario Classic Super Mario Land. Från San Fransisco kommer singersong writern Sam Heart som exploderade på YouTube med sin låt ”Mario Kart Love Song”. När den laddades upp 2008 fick den snabbt över nio miljoner visningar. Låten hittade på det sättet sin väg till The tonight show-värden Jimmy Fallon, som presenterade låten med Selena Gomez i en show 2013.

Musik och spel tillsammans

När det kommer till det omvända, där spel har tagit musik från kända artister, så finns det massor. Om man kollar till exempel på pokerstarscasino.com eller liknande spelsidor så finner man olika spel uppbyggda kring musik. Det finns många spelmaskiner på marknaden vars tema är olika artister eller band eller typ av musik. Gillar man Guns N´Roses så vill man inte gärna missa en spelmaskin med Guns N´Roses-tema, från musik till utförande i övrigt. Men det finns även slots med Rockabilly-tema och liknande. Det finns en tredje kategori där spel och musik är sammankopplade, olika typer av musikquiz. Exempelvis quiza erbjuder olika quiz inom musik och man kan välja vilken kategori man föredrar. Där kan man även ge förslag på nya teman eller helt sonika beställa ett skräddarsytt musikquiz till en fest eller sammankomst.

I det populära onlinespelet Roblox finns möjligheter att välja och spela musik genom en speciell spelare där man skriver in en kod för att kunna lyssna. En del musik är dock gömd bakom betalvägg så man då måste betala för att komma åt den. Annan populär spelmusik är den som används i Pokémon. Låtarna används bland annat i filmerna och serien och har blivit enormt populära världen över hos Pokémon-älskare.

Inlägg skapade 22

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen