Sveriges bästa festivaler

I Sverige har det länge varit populärt att gå på festivaler. Årligen så arrangeras det festivaler i småstäder samt större städer. När man dessutom börjat gå på en specifik festival och gillar den så blir det lätt en årlig upplevelse man vill gå på. Nedan kommer några av de största festivalerna i Sverige att presenteras.

Way out west

En festival som endast går av stapeln i Göteborg är Way out west, denna äger rum årligen och har alltid en hel del världskända namn på sin lineup. Det första året som festivalen gick av stapeln var år 2007. Under festivalen så används tre olika stora scener, förutom endast musik i denna festival så brukar en touch av kultur presenteras. Tidigare år har man hittat poesi, graffiti, konst och film. Festivalen är inte bara känd inom Sverige, den är relativt stor även i internationell skala och har fått bra kritik av både MTV och The Times i USA. Första gången som festivalen gick av stapeln så såldes samtliga 18 tusen av biljetterna och då uppträdde bland annat Kanye West. Året efter succén i uppstarten så lyckades de sälja ut alla de 24 tusen biljetter som de hade tillgängliga. Stora namn under det året var Sonic Youth samt Neil Young. Succén var då ett faktum och festivalen fortsatte att sälja slut samt öka antalet stora namn i uppställningen bland banden och artisterna som uppträder.

Summerburst

Summerburst är en festival som går av stapeln två gånger om året. Den ena omgången av festivalen är i Göteborg och den andra är i Stockholm. Det som skiljer Summerburst åt på de olika orterna är faktiskt skillnader i uppställningen av artister och band. Så är man ute efter ett specifikt band eller en specifik artist som ska uppträda på Summerburst så är det viktigt att kolla vilken ort som artisten eller bandet uppträder. Inriktningen på Summerburst är just elektronisk musik. När festivalen gick av stapeln för den första gången år 2011 så var det endast en dag av spelningar och den tog rum i Stockholm endast men festivalen var en hit och sålde slut. Redan året efter så började man ha summerburst under två dagar och på två olika orter, Stockholm samt Göteborg. Detta upplägg finns kvar än idag och festivalen fortsätter att vara en succé. Kända artister och grupper som uppträtt under Summerburst är bland annat Kygo, Tiesto och Avicii.

Sweden rock

Sweden rock är en svensk festival som startades år 1992 i den södra delen av Sverige. Allt eftersom att denna festival har växt så har festivalen behövt byta orter som de spelat i. Sedan år 1998 har den hållits på samma plats i Sölvesborgs kommun. Innan år 1999 så har festivalen haft flera olika namn men sedan dess har den hetat Sweden rock. Vid uppstarten av festivalen så hade ledningen en huvudidé där de ville erbjuda blues, olika rockgenrer, metal och annan relaterad musik. Detta var något som var mycket ovanligt i Sverige på den tiden, men denna vision var en mega hit och än idag har festivalen samma inriktning. Denna världskända festival har gästats av bland annat Kiss, Guns n’ Roses samt Iron Maiden. Besökare på festivalen kan komma från över 50 stycken olika länder.

Inlägg skapade 22

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen