Tidigare musikfestivaler i Sverige

Det är ingen hemlighet att Sverige är ett musikfestivalland. Hultsfredsfestivalen var en framgångssaga av sällan skådat slag. Folk från världens alla hörn tog sig till lilla Hultsfred i mörkaste Småland för att umgås med likasinnade och avnjuta bra musik under en långhelg. Festivalgeneralerna hade en fingertoppskänsla av rang när det gällde att signa band som låg nära ett stort genombrott utan att ha fått det. Fler och fler festivaler skapades men plötsligt svek publiken. Kanske blev det för många festivaler att välja mellan och få hade råd att åka på alla, kanske berodde det sjunkande intresset på den digitala utvecklingen som gjorde att musiken blev tillgänglig på ett billigare sätt online. Några av giganterna som fick känna av det markant sjunkande intresset var Hultsfredsfestivalen, Peace & Love och Bråvalla festivalen

Bråvalla festivalen – en uppstickare

Festivalen arrangerades av FKP Scorpio för första gången 2013 och så länge festivalen genomfördes hölls den under tre dagar på Bråvalla flygflottilj utanför Norrköping. Första året räknade man med en biljettförsäljning på 40 000 biljetter men det skulle visa sig att den första Bråvalla festivalen skulle besökas av 51 590 personer och bli den mest besökta festivalen det året. Intresset var så stort att arrangörerna utökade antalet artister och storleken på området i takt med att biljettförsäljningen ökade. 2014 slog festivalen ett nytt rekord när det såldes 56 071 biljetter. Artisterna har varit av mycket blandad karaktär och några av de som har spelat på Bråvalla är Avicii, Robbie Williams, Kanye West, Lars Winnerbäck, Icona Pop, Kent och Muse. 2017 utsattes flera kvinnliga festivaldeltagare för sexuellt ofredande och sexuella övergrepp vilket gjorde att arrangörerna valde att lägga ner festivalen ett år senare. Anledningen var att de inte kunde garantera alla deltagares säkerhet.

Peace & Love – i hjärtat av Dalarna

Festivalen, som är en musik- och kulturfestival, startades i Borlänge 1999 och den sista festivalen i ursprungsformen genomfördes 2012. Festivalen var den största i Sverige mellan 2009 och 2012 och 2011 såldes det 50 000 biljetter. Dessvärre hjälpta inte det stora intresset för att hålla liv i festivalen och 2013 blev det ingen festival eftersom organisationen bakom Peace & Love drogs med ekonomiska problem. Istället bestämde man sig för att göra en omstart och satte igång med att planera och bygga upp en ny version av Peace & Love som fick namnet Peace & Love World Forum. Bakom arrangemanget står den ideella stiftelsen Peace & Love Foundation. Grundtanken med hela Peace & Love-festivalen var att verka mot den främlingsfientlighet, rasism och det våld som fanns och finns i Dalarna. Genom åren har arrangörerna samarbetat med organisationer som Amnesty International, Greenpeace, Unicef och WWF.

Hultsfredsfestivalen – festivalen som satte Hultsfred på världskartan

Den första Hultsfredsfestivalen genomfördes i augusti 1982 och det fanns uppskattningsvis 1000 besökare. Festivalplatsen var Hultsfreds folkpark men i takt med att festivalen växte utökades festivalområdet till att omfatta hela hembygdsparken och närliggande åkrar användes som camping. Likt Roskildefestivalen spelades det mycket olika typer av musik på Hultsfredsfestivalen och artister uppträdde på flera scener parallellt. Under 1990-talet och början av 2000-talet var festivalen den största i Sverige men precis som många andra festivaler började även Hultsfredsfestivalen känna av svikande intresse och sjunkande biljettförsäljning under andra halvan av 00-talet. 2013 bestämde man sig för att dela på festivalen och skapade Hultsfred goes Stockholm som arrangerades i Sigtuna. Efter det har det gjorts ett antal försök att i olika konstellationer starta upp Hultsfredsfestivalen igen men sedan man 2017 meddelade att festivalen ”This is Hultsfred” inte blev av på grund av ekonomiska förluster från tidigare år, har det inte gjorts fler försök att starta upp festivalen igen.

Inlägg skapade 22

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen